Жаңы изилдөөлөр боюнча тамак-аш категориясы зыяндуу жана пайдалуу болуп бөлүнөт.
Ал боюнча АКШда жайгашкан “Тафтса” тамак-аш изилдөө университетинде ракты пайда кылган азыктар боюнча изилдөө жүргүзүлгөн. Анын ичинде колеректалдык, ашказан, ооз жана тамак рак оорулары катталган. Ракты пайда кылуучу азыктар
- Дан азыктарында (төмөн)
- Мөмө жана жашылчаларда (төмөн)
- Сүт азыктарында (төмөн)
- Кайра иштетилген эттерде (жогору)
- Куурулган этте (жогору)
- Кант кошулган суусундуктарда жогору белгилер катталган.
Адистер рак оорусуна кабылбаш үчүн, колдон келсе табигый азыктарды колдонууну сунуш кылат.