Баардык дан өсүмдүктөрү жана буудай наны ден соолук үчүн өтө маанилүү. Ал диабеттин пайда болуусун алдын алат. Чыгыш Финляндия университетинин адистери изилдөө жүргүзүп, клетчаткага бай дандан жасалган нанды көп колдонуу канттын деңгээлин төмөндөтүп жана экинчи даражадагы диабеттин өрчүшүн алдын алаары далилдеген. Кара буудай наны инсулиндин реакциясынын жакшыртат, ал ак нанды кантты жогору адамдарга да, дени сак адамдарга да пайдасы жок экендиги далилдеген.
“Нандын курамындагы клетчатка метаболизмге, ашказан-ичеги карын жолдору аркылуу түз таасир берет”,- деп жазат “Xinhua”. Бүтүндөй дандан жасалган нан арыктоо үчүн да пайдалуу экени маалым. Клетчаткага бай нандын бир нече кесимин жесе салмакты калыбында сактоого жана ашыкча калорияларды кетирүүгө жардамы мол.
Бышканына 5-6 саат өткөн нанды жесеңиз ал — ден соолукка пайдалуу болуп эсептелет.
Тузу жок бышырылган нан кан басым, бөйрөк, жүрөк оорулары менен ооругандар үчүн пайдалуу. Эгер зарна болуп жатсаңыз, ачытылбаган камырдан жупка жасап жесеңиз болот. Ашказаны, боору, өтү ооругандарга, ичегисинде жарасы барларга кара нан жегенге болбойт. Кант диабети менен жабыркасаңыз, ак нанды жегенден качыңыз. Анткени, ак нан кандын курамындагы заттар кантты жогорулатат. Ден соолугу таза адам дайыма эле ак нан жей берсе, бул бара-бара организминдеги углеводдук алмашуу процессин бузуп, кант диабетине чалдыктырат. Жүрөк-кан тамыр, ашказан-ичеги, эндокриндик, онкологиялык ооруларды пайда кылат.